Mummies in Bruges – Secrets of Ancient Egypt

Unieke expo met mummies – verlengd wegens succes

Vanaf 31 maart start de tijdelijke tentoonstelling “Mummies in Bruges – Secrets of Ancient Egypt”. Deze fascinerende expo bevat 9 menselijke én dierlijke mummies uit het oude Egypte van meer dan 2.000 jaar oud. Daarnaast zijn ook meer dan 200 objecten uit het oude Egypte te zien, waaronder enkele die nog nooit eerder werden tentoongesteld. Deze objecten en mummies behoren tot de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden (Nederland), dat 1 van de 10 belangrijkste Egyptische verzamelingen ter wereld bezit. Grote infoborden en video’s doorheen de tentoonstelling geven uitleg over de opmerkelijke rituelen van oude Egyptenaren rond de dood en hun rotsvaste geloof in het hiernamaals.

3 zalen, 3 thema’s

De expo is te zien in 3 zalen, elk met een apart thema.

 

Het leven in het oude Egypte

In zaal 1 reis je 5.000 jaar terug in de tijd naar het leven van de oude Egyptenaren. Aan de hand van tijdlijnen en kaarten, krijg je een idee van hoe deze cultuur ontstond. Centraal staan het leven langs de Nijl, het hiërogliefenschrift en de enigmatische Egyptische farao’s. Prachtige archeologische objecten, waaronder beelden, steles met hiërogliefen en andere grafgiften, vertellen het verhaal van het oude Egypte en zijn opmerkelijke gebruiken.

 

Mummies

In zaal 2 word je ondergedompeld in de geheimen van het mummificeren en begraven.

Maak kennis met het eeuwenoude proces van mummificatie, gezien door de ogen van moderne technologieën. Recent werden de mummies gescand, waardoor ze virtueel laagje voor laagje ontrafeld werden. Dit proces wordt uitgelegd via beeldmateriaal en video’s op verschillende schermen. Ontdek zo ook de prachtige objecten tussen elke laag en hun symbolische betekenis.

De expo toont 9 oud-Egyptische mummies (zowel menselijke als dierlijke) van meer dan 2.000 jaar oud, prachtig beschilderde sarcofagen en godenbeelden.

 

Het hiernamaals

In zaal 3 ontdek je het rotsvaste geloof van de oude Egyptenaren in het hiernamaals. De dode moest een tocht afleggen, die in bijzonder geïllustreerde dodenboeken uit de doeken gedaan werd. Geheime rituelen en spreuken moesten de reis vergemakkelijken. In deze zaal zijn pagina’s uit de dodenboeken van papyrus te zien, met tal van godenbeelden, magische amuletten en scarabeeën.

Dummie de mummie

Kom speuren met Dummie de Mummie

Deze tentoonstelling is geschikt voor een breed publiek. Speciaal voor kinderen (8-12 jaar) is er een speurtocht met Dummie de Mummie, bekend uit de gelijknamige kinderboekenreeks van de Nederlandse schrijfster Tosca Menten. De reeks won in Vlaanderen en Nederland al meerdere prijzen.
Aan de hand van een speur- en doeboekje begeleidt Dummie de Mummie het jonge publiek doorheen deze tentoonstelling. Kraak de mummie-code en leer je naam schrijven in hiërogliefen!

Praktische info

Dagelijks te bezoeken van 10u tot 17u. Check de online  voor actuele openingsuren.
Xpo Center Bruges : Site Oud Sint-Jan, Mariastraat 38, 8000 Brugge
Info & reservaties: info@oudsintjan.be of 050/476100

NL | FR | EN