Het terracottaleger van keizer Qin


Bezichtig het achtste wereldwonder in Brugge – vanaf voorjaar 2021.    
In 2021 (precieze data worden later hier gecommuniceerd) is Site Oud Sint-Jan in Brugge het toneel van de adembenemende erfenis van de eerste keizer van China: “Het terracottaleger van keizer Qin”. Deze expo vertelt het verhaal van het Chinese terracottaleger, van de vondst in 1974 tot de bouw van het leger ruim 200 jaar voor Christus. Bewonder 70 unieke figuren op ware grootte, ontdek prachtige Chinese kunst en leer over de ontdekking van dit UNESCO-werelderfgoed via een documentaire.

De tentoonstelling toont 70 levensgrote figuren van terracotta en brons zoals diverse rangen krijgers, de keizer zelf, cavalerie paarden en keizerlijke strijdwagens. Elke figuur is uniek; de figuren hebben unieke gezichtsuitdrukkingen, verschillende vormen en kostuums. De krijgers wegen tussen de 80 en 120 kilogram.

 

Aanvullend wordt ook traditionele Chinese kunst tentoongesteld, oude kledingstukken en eeuwenoud muntgeld.
Een documentaire gemaakt van authentiek beeldmateriaal legt uit hoe de figuren werden gemaakt, hoe het leger tot stand is gekomen en vertelt over de ontdekking van het terracottaleger.

 

Het originele terracottaleger werd in 1974 per ongeluk gevonden door enkele Chinese boeren en bestaat uit maar liefst 8.000 figuren. Deze vondst geldt als één van de belangrijkste archeologische ontdekkingen in de geschiedenis van de mensheid, Het terracottaleger staat ook bekend als het achtste wereldwonder en is ingeschreven als UNESCO-werelderfgoed.

 

Wie was keizer Qin?

Keizer Qin Shi Huangdi – letterlijk “verheven heer” – leefde van 259 voor Christus tot 200 voor Christus. Keizer Qin regeerde al op 13 jarige leeftijd en stond bekend als een wijze maar wrede heerser. Hij maakte een einde aan een jarenlange oorlog, door de 7 oorlogvoerende kleine rijken te verenigen tot één grote staat, China. Zo werd keizer Qin de eerste keizer van China.
Hier stopte het echter niet. Gedurende de Qin Dynasty introduceerde hij een gemeenschappelijke taal, valuta en een algemeen stelsel voor gewichten en maten.
Keizer Qin streefde naar onsterfelijkheid en wou zich voorbereiden op het hiernamaals. Daarom gaf hij opdracht tot de bouw van het terracottaleger. Het diende als grafgift en werd onderdeel van zijn mausoleum.

 

EXPO Het terracottaleger van keizer Qin

Wordt verwacht: voorjaar 2021

Site Oud Sint-Jan – Xpo Center Bruges
Mariastraat 38
8000 Brugge
(parking via Zonnekemeers)

T: 050/476.100
info@oudsintjan.be
www.xpo-center-bruges.be

NL | FR | EN