Momenteel wereldpremière in Brugge!

Leonardo Da Vinci, the inventions of a genius

 

Xpo Center Bruges (Site Oud Sint-Jan Brugge) brengt nog tot 5 november een tijdelijke, unieke expo over de uitvindingen van ’s werelds bekendste genie, Leonardo da Vinci (1452 -1519).

 

Grootste da Vinci expo ooit

Da  Vinci was een echte genie. Hij was niet alleen schilder, maar ook voorspeller en uitvinder met een fenomenaal waarnemingsvermogen. Verzin iets, en hij heeft het waarschijnlijk al uitgevonden!

De expo is een reizende tentoonstelling die start in Brugge en daarna door Europa trekt. De expo zal meer dan 100 maquettes van da Vinci’s uitvindingen en machines tonen. Je vindt er ook meer dan 100 documenten en schriftjes van da Vinci en enkele tijdsgenoten (o.a. Michelangelo). Samen maakt dit wereldwijd de grootste expo ooit over da Vinci’s uitvindingen!

De hallen van Xpo Center Bruges worden opgedeeld per thema: aeronautica (helikopter), leger (tank), mechanica (kruisboog op wielen), meetinstrumenten (camera obscura), hydraulica (drijfsystemen), architectuur (draaitrap), schetsen, schriftjes en replica’s (Mona Lisa)

 

Interactieve expo

Tussen de maquettes zullen verschillende uitvindingen op ware grootte en interactief opgesteld staan. Als bezoeker kan je zelf de mechanismen van deze uitvindingen in werking stellen.

In de binnentuin van de historische gebouwen van Site Oud Sint-Jan, wordt de brug van da Vinci opgebouwd. De bezoeker kan die proberen na te bouwen met 16 kleine stokken.

Leonardo da Vinci bedacht deze brug rond 1480 voor het leger. Het zou de ‘Mona Lisa onder de bruggen’ worden. De brug moest makkelijk te vervoeren zijn. Ze moest ook snel opgebouwd kunnen worden, stabiel én sterk zijn. Het bijzondere aan Leonardo’s brugontwerp is dat er voor de constructie geen bevestigingsmateriaal nodig is zoals touw, spijkers of lijm.

Verder zullen er ook verschillende schermen hangen waarop de uitvindingen volledig worden uitgelegd en ontleed via 3D filmpjes.

 

Nu in Xpo Center Bruges

/ Permanente expo

Xpo Picasso

 

Xpo Center Bruges brengt grafisch werk dat Picasso maakte tussen 1930 en 1970. Elke gravure of lithografie is een origineel werk, door de kunstenaar zelf vervaardigd. Xpo Center Bruges brengt, met 300 originele werken, een indrukwekkend grote en belangrijke collectie gravures en lithografieën. In Noord-Europa exposeert enkel het Kunstmuseum Pablo Picasso Münster een even omvangrijk grafisch oeuvre.
Naast de grafiek zijn er ook enkele originele creaties in aardewerk.

Xpo Miró

 

De expo met de werken van Picasso kan uitgebreid worden met een tentoonstelling met werken van tijdsgenoot Joan Miró. Een combinatie van beide expo’s dompelt de bezoeker onder in de tijdsgeest waarin het kubisme en het surrealisme volop tot ontwikkeling kwamen.

Miró is net als Picasso een Spanjaard, maar de twee kunstenaars hebben elkaar voor het eerst ontmoet in Parijs.

NL | FR | EN